tiistai 23. tammikuuta 2018

Kaarlo Valli: Liekeissä


Löytyipä Kaarlo Vallin "klassikkoromaani" Liekeissä vuodelta 1922. Onko kulttikirja? No ihan sellaiseksi tätä ei kait voi kutsua. Lähinnä oman aikansa kuriositeetti. Tästä on kuitenkin ollut mainintoja useammassakin lähteessä, mikä on herättänyt mielenkiintoni.
Yhteiskunnallinen romaani, joka on myös kertomus luokkarajat ylittävästä rakkaudesta ja toveruudesta. Luokkatietoinen työläinen Hannes Valtimo pelastaa pikkupojan auton alle jäämiseltä loukkaantuen itse. Auton kyydissä ollut Ester Ståhl saapuu sairaalaan tapaamaan urheaa Hannesta ja alkaa rakkaus.  Romaanina tämä ei ole kummoinen, eikä tarjoa historiantutkijallekaan mitään tietoa, vaikka Valli itsekin onkin ollut osallisena kirjan kuvaamissa tapahtumissa. Ihan sujuva pokkari kuitenkin. Ei aiheuta myötähäpeää lukijassa. Ehkä ainesta kulttikirjaksi.

Kauhun aika -kirjassaan Jukka Rislakki mainitsee Hannes Valtimon esikuvana olleen Ali Aaltosen, mikä on varsin käsittämätön väite ja selvästi virheellinen, sillä Juri Nummelinin mukaan esikuvana oli Verner Lehtimäki, joka sopii selvästi paremmin Valtimon rooliin.

Kaarlo Valli syntyi Vehmaalla 4. syyskuuta 1895. Perhe muutti pian Uuteenkaupunkiin, jossa Valli kävi kansakoulun ja oli isänsä räätälinopissa. Sai 1918 avunannosta valtiopetokseen 7 vuoden vankeustuomion.  Vapautui tammikuussa 1921, jolloin oli syntynyt syvempi harrastus kirjallisuutta kohtaan. Tämä esikoisteos Liekeissä ilmestyi omakustanteena ja sen jatkona sodanjälkeisellä ajalla liikkuva kuvaus Vannoutuneet, kertomuksia ja katkelmia v:lta 1918 Koston kourissa, runokokoelma Taistelun varrelta, nämä kaikki v. 1922, sekä Venäjän vallankumouksesta kirjoitettuja kertomuksia ja kuvauksia Sytykkeitä 1923. Valli avusti myös kirjein ja runoin useita vasemmistolaisia aikakauslehtiä, sekä kirjoitti Työväennäyttämölle näytelmiä, joista julkaisematta jäänyt Sovittamattomat johti 2 kk:n vankeustuomioon 1926. Vasemmistolaisen poliittisensa toimintansa johdosta sai lapualaisaikana 2 1/2 vuoden tuomion, jonka kärsi 1930-33. Viimeiset vuotensa eli räätälintyönä. Kuoli Turussa 19. joulukuuta 1936. Tiedot kirjasta Käy eespäin (1957).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti