Kymenlaakson museo on avannut Flickr-sivustolle kokoelman vanhoja kuvia kaikkien vapaasti käytettäväksi. Ensimmäisenä teemana on Kymenlaakso 100 vuotta sitten. Aikajana on hieman liukuva, vanhimmat ovat vuosisadan alkupuolelta, tuoreimmat muistomerkkikuvat noin 50 vuoden takaa. Paljon tuttuja kuvia, mutta myös joitain joita en ole ennen nähnytkään. Suurin osa kuvista on Kotkasta tai Kymistä, mutta myös pohjoisesta Kymenlaaksosta ja Suomenlahden saarilta on joitakin otoksia. Tässä muutama oma suosikkini kuvista.
Hurukselan tien tekijöitä vuonna 1917. Valokuvaamon taustakangas on tuttu parista muustakin kuvasta. Lavastus lumisine vaatteinen on upea. Hurukselan kylätietä rakensi loppuvuodesta 1917 Kymin työttömyystoimikunnan hätäaputöinä satoja työttömiä miehiä naisten ollessa risusavotassa. Seuraavana vuonna tien rakentamiseen saatiin 50 000 markan valtionapu.
Pojat palanneet "murikkarintamalta", eli maaseudulla käyty kerjuulla. Kovat on olleet ajat. Hieno ja tunteikas kuva.
Punakaartilainen Kymin Tiutisesta. Katsoin ensin, että tämä on sama kuva kuin Elina Väätäisen tutkimuksesta Tiutisen työväestöstä löytyvä kuva punakaartilaistytöstä. Hyvä että tarkistin. Aivan sama asento ja tausta, mutta kuitenkin eri henkilö. Onhan tämäkin tyttö?
Tässä kuvassa on Kymin läntisen nuoriso-osaston johto- ja huvitoimikunta 1918. Kuvan henkilöistä on tunnistettu edessä vasemmalla oleva Lauri Klinga, jonka takana hänen sisarensa Martta, myöhempi Karell. Osaston puheenjohtajana toimi Emil Lehvä, kirjurina Eino Valta ja rahastonhoitajana William Lukkari. Nämä tiedot löysin Eteenpäin-lehden uutisesta edelliseltä vuodelta. Kuinka kävi kapinassa? Eino Valta oli ensin Savitaipaleen rintamalla plutoonanpäällikkönä ja sairastuttuaan palasi kotiinsa Kalliokoskelle, jossa toimi varusmestarina ja esikunnan jäsenenä. Suojeluskunnan lausunnon mukaan Valta tunnettiin paikkakunnalla hiljaisena, rauhallisena ja työteliäänä. Valtiorikosoikeus tuomitsi hänet neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen, jonka ylioikeus vahvisti. Myös Lehvä, Lukkari ja Martta Klinga joutuivat valtiorikosoikeuteen. He selvisivät ehdollisilla tuomioilla. Heidän papereita ei ole vielä digitoitu.
Muisto veljeshaudalta 10.6.1928 kertoo kuvan yhteyteen kirjoitetu teksti. Paikkahan on Tampsankangas. Samasta tilaisuudesta on useampiakin kuvia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti