Digitoin isoäitini veljen Toivo Laurikaisen jäämistöstä peräisin olevia valokuvia. Topi asui Hovinsaarella osoitteessa Runeberginkatu 4. Ammatiltaan hän oli Hovinsaaren kirjastonhoitaja ja innokas valo- ja elokuvauksen harrastaja. Jäämistöstä löytyi myös vanha lehtileike, joka valottaa osoitteen talojen historiaa.
Tämän Runeberginkadun puoleisen talon rakensivat Topin isä Antti Laurikainen, Eino Gröndahl, Julle Nykänen ja Oskar Hallunen. He ostivat Norskan sahan viilakamarin 1920-luvun alussa, purkivat sen, lastasivat proomuun ja kuljettivat Hovinsaarelle, jossa tarpeista koottiin asuintalo neljälle perheelle. Talossa asui vuokralla lisäksi viideskin henkilö tai perhe. Ahdasta on ollut tuohon aikaan. Hirvensalmelta kotoisin ollut Antti Laurikainen oli muuttanut vaimonsa Ida Laurikaisen kanssa Kotkaan 1905. Ida os. Siitari oli kotoisin Kangasniemeltä.
Muutaman vuoden päästä Gröndahl ja Laurikainen ostivat taas vanhan rakennuksen, tällä kertaa Hietasen keilahuoneen, joka pistettiin talkoilla puiksi ja uitetiin taas Hovinsaarelle. Siellä sen pystyttivät uudelleen Siivosen ja Sukasen kirvesmiesporukka, piipun ja uunin muurasi Hiironen. Vanhasta keilahuoneesta tuli näin kaksi kahden huoneen asuntoa, joihin Eino Gröndahl ja Antti Laurikainen muuttivat perheineen asumaan v.1927. Myös tämän talon osoitteena oli Runeberginkatu 4, vaikka se sijaitseekin Miilukadun varrella. Myöhemmin Toivo Laurikainen muutti takaisin siihen aiemmin rakennettuun taloon, joka oli elintason noustua muutettu myöskin kahdeksi kahden huoneen asunnoksi. Lisäksi molempien asuntojen vintillä oli kolmas huone. Leskeksi 1957 jäänyt Antti asui tässä kuolemaansa 1972 asti. Muistan kerran käyneeni "isän papan luona", en ole kyllä yhtään varma oliko Antti enää tuolloin elossa vai asuiko siellä joku muu jolla vierailimme. Topin ja tämän vaimon Aukun luona vierailuista on taasen paljon lämpimiä muistoja.
Näkymää Runeberginkadun alkupäästä, viemäriä taidetaan kaivaa. Kaupunki lunasti talot 1980-luvun alkupuolella aiotun uudisrakennuksen tieltä. Yli 30 vuotta sitä sitten saatiinkin odottaa. Topi oli kuollut jo 1978 ja hänen leskensä Aukku muutti Kotkansaarelle, jossa ehti asua jonkin aikaa ennen tuonilmaisiin siirtymistä.
Näkymää pihapiiristä 1970-luvun alkupuolelta. Vasemmalla oleva punainen rakennus valmistui alkuaan hevostalliksi. Eino Gröndahl oli ammatiltaan ajuri. Rakennusten jäätyä tyhjiksi ehti pyromaani vielä iskemään siihen Miilukadun puoleiseen taloon v.1985. Loput rakenukset purettiin hieman myöhemmin. Kerrostaloa lukuunottamatta ovat muutkin tämän kuvan taloista hävitetty aikaa sitten.
Nämäkin talot ovat olleet historiaa jo vuosikymmeniä sitten. Hovinsaarella ollaan edelleen ja entisen Lemminkäisenkadun eli nykyisen Merenkulkijankadun varrella. Talojen muistellaan olleen Lohja-Kotkan omistuksessa.
Hienoa ajankuvaa tässä. Simca 1000e jolla ei mitään tee. Keskellä oleva kerrostalo valmistui 1971. Kymenlaaksonkatua linja-autoaseman / Meritornin kohdalta kuvattuna.
Toinen kuva liki samasta paikasta. Maksitakit olivat 70-luvun alun muotia. Taitaa olla Martikaisten ja Mäkisten kaksostytöt siinä kävelyllä. Vasemmalla oleva Pipsa kun tunnisti itsensä kuvasta, kun näitä julkaisin "Oli kerran Kotka" -ryhmässä. Kotkankadun puutalotkin ovat olleet historiaa ties kuinka pitkään.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti