Tällainen varsin dramaattinen kuva löytyy Toivo Laurikaiselle kuuluneesta albumista, joka sisältää lähinnä 1940-luvulla otettuja kuvia Kotkasta. Siinä on iso kokko. Lautatarha näyttää olevan tulessa. Takana näkyy pitkälle avointa vettä, ainut näkyvä saari on oikealla. Tästä voi päätellä kuvan olevan Enso-Gutzeitin lautatarhalta ja saaren olevan Kuusinen. Suunnasta päätellen kuva on otettu kaupungintalon yläkerroksista tai katolta.
Gutzeitin lankkutarhalla oli suurpalo 8. heinäkuuta 1946, jolloin paloi parissa tunnissa yli 5000 std. etupäässä sotakorvauksiin tarkoitettua lankkua. Samalla tuhoutuivat myös alueella sijainneet konttorirakennukset, pari sirkkelisuojaa sekä viisi täydessä lastissa olevaa proomua. Vahingoiksi arviotiin aluksi 110 miljoonaa markkaa, syksymmällä summa oli pudonnut 80 miljoonaan. Palon syttymisestä ei tainnut löytyä varmaa syytä. Aluksi sen epäiltiin saaneen alkunsa tupakoinnista, mutta hieman myöhemmin pidettiin lähes varmana, että kyseessä oli tuhopoltto. Hetkellä, jolloin palo syttyi, olivat kaikki työläiset ruokatunnilla. Tulen leviämisen kannalta oli paikka paras mahdollinen, aivan voimakkaan tuulen yläpuolella ja vieläpä sellaisessa paikassa, missä sammutustyö oli kaikkein hankalinta. Lähimpiin vesiposteihin oli matkaa 400-500 metriä, eikä sinne päässyt ajoneuvoilla, vaan letkut oli kannettava miesvoimin. Kaiken huipuksi useat kotkalaiset ruiskulaivat olivat sillä hetkellä muualla puolustusvoimien käytössä.
Matti Kanto arvioi tulipalon olleen suurin, joka Kotkan seudulla on koskaan ollut. Kirjassa Oli kerran Halla, hän kuvailee paloa seuraavasti: "Palo synnytti kovia tuulenpyörteitä, jotka liikkuivat meren yli Tiutisen puolelle nostaen veden patsaana ilmaan ja muutamia ihmisiä lotjan katolta alas. Hinaajat yrittivät hinata proomuja lautatarhan rannasta, mutta jättivät useat liian lähelle, jolloin ilmavirta veti ne takaisin liekkeihin. Muutamia proomuja ajelehti palavina Tiutisen ja Pirkköörin rantaan, jossa ne olivat palouhkana saarille. Tiutisen puolella syttyi parikymmentä palonalkua, jotka Tiutisen väestö sammutti."
Laitetaan vielä kuva Kotkan kaupungintalolta toiseenkin suuntaan, eli toria, Seponkulma ja 1938 valmistunut apteekkitalo. Tämäkin lienee 1940-lukua.
Sitten vielä kaupungintalo takaapäin. 1939 on kirjoitettu kuvan alareunaan ja Keskuskadun varrella oleva talo näyttää saaneen osuman venäläisten pommista, näin oletan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti