Toivo Pekkasen Lapsuuteni ja Tehtaan varjossa TV-sarjat ovat ilmestyneet YLE Areenaan katsottaviksi. Sarjat ovat TV2 Teatteritoimituksen tuotantoa 1960-luvun lopulta. Lapsuuteni sarjan näin joskus lähempänä 1980-luvun puoliväliä ensimmäistä kertaa. Kuulin silloin, että isäni eno Toivo Laurikainen esiintyy kyseisessä sarjassa, niin piti siksi katsoa. Tietysti kun oli myös Kotkassa kuvattu, niin sekin taisi olla kiinnostuksen syynä. Topi esiintyi sitten vasta sarjan kolmannessa osassa pikaisesti kirjastonhoitajan roolissa. "Tämä on pieni, mutta hyvä kirja. Lue se tarkoin", kuuluu vuorosanat. Nuoreen Pekkaseen suuren vaikutuksen tehnyt kirja oli August Strindbergin Onnellisten saari vuodelta 1912.
Pidin kyllä silloin jo kovasti muutenkin koko sarjasta. Uudemman kerran näin tämän seuraavana esityksenä joskus 1990-luvun alkuvuosina. On sittemmin tullut useasti tätä kaivattua, kun olen huomannut, että on joskus ollut aiemminkin Areenassa nähtävillä.
Perintönä saatu Pekkasen kootut teokset löytyy, paitsi harmittavasti se osa puuttuu jossa olisi Tehtaan varjossa. Lapsuuteni kuitenkin on ja sen olen lukenut ja pitänyt kovasti. Aika surullinen kertomus Toivon lapsuudesta. Isän sairastuminen syöksee perheen lohduttomaan köyhyyteen ja Toivonkin lapsuutta leimaa sairastelu. Kirjassa ei taideta mainita kertaakaan kaupunkia, jossa Pekkaset asuvat, mutta Kotkastahan tämä on.
Lapsuuteni pihapiiri on kuvattu Rautatienkatu 15 pihalla. Nämä talot on jo aikaa sitten purettu. Kuvauksia tehtin myös muuallakin kuin Kotkansaarella. Koulua käytiin Mussalon kansakoululla. Kesäsiirtola kuvaukset tehtiin taas Hattulassa Lusin kartanolla, jonne kotkalaisia lapsia kuskattiin linja-autolla. Yllä oleva still-kuva on Kyminkartanon myllyn pihasta ja tässä nyt sitten näkyy se myllärin asunto, josta ei liiemmin ole kuvia näkynyt.
Laitetaan vielä toinenkin kuva myllyltä. Tässä näkyy hyvin missä silta on aiemmin kulkenut.
Tehtaan varjossa sarjaa en ole aiemmin nähnytkään. Tätä on kuvattu Kauppakadun ja Vuorikadun risteyksen seudulla, jossa tuolloin oli vielä paljon vanhoja huonokuntoisia puutaloja. Siellä kuvatiin kaikki Oinosen perheen kotikuvaukset. Yllä olevan kohtauksen ajattelin ensin olevan Kauppakatu 6 kohdalta, mutta en nyt olekaan ihan varma. Tehtaan piippu ei oikein sovi maisemaan ja talon alla oleva kallio näyttää sileämmältä kuin nykyään. Elsa asui kuitenkin Tukkukaupan talossa, eli Satamakatu 9. Tanssiaisia pidettiin ainakin Tiutisen ja Kotkan työväentaloilla. Verstas kuvaukset tehtiin Gutzeitin korjaus pajalla. Paljon tuttuja maisemia näkyy, mutta en kyllä kaikkia tunnista. Vanhoja puutaloja on niin paljon hävitetty kuvausten jälkeen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti