Sain vinkin kiinnostavasta kirjasta, joka on aikaisemmin mennyt itseltäni ihan ohi. Ossi Muurin omaelämäkerta Elin minäkin lapsuuden ja nuoruuden ilmestyi v. 1973 Otavan Kertomus elämästä sarjassa. Otavan järjestämään kilpailuun saapui kaikkiaan 957 käsikirjoitusta. Kilpailun järjestäneen kustannustoimittaja Hannu Mäkelän mieleen ovat jääneet parhaiten Ida Maria Saarisen Nokkosia ja harakankukkia, aivan loistava kirja muuten ja juuri tämä Ossi Muurin teos. Kumpikin kirjoista oli tekijöidensä esikoisteoksia. Saarinen jatkoi sittemmin kirjailijanuraansa Muurin muistelmien jäädessä hänen ainokaiseksi.
Kirjat osuvat myös yhteiseen ajanjaksoon, Saarinen oli syntynyt 1900 ja Muuri 1901. Saarisen kirja kertoo Forssan vapriikin työläisten elämästä, Muuri taas erään linnun nimeä kantavan satamakaupungin työläisistä. Kertaakaan ei Ossin kirjassa mainita kirjoittajan kotipaikkojen nimiä, mutta nämähän on helposti arvattavissa pienen paikallistuntemuksen avulla. Kotkaanhan tämä sijoittuu ja Hovinsaaren sahan alueella asutaan ensin kunnes Munsaaresta saadaan tontti suurperheen omaa asuntoa varten. Hovinsaaren kansakoulua käydään ja viereisellä sahalla käydään töissä.
Kirjan alkupuolella on paljon tarinoita koulunkäynnistä, poikien kepposteluista ja työn teosta sahalla. Sitten syttyy ensimmäinen maailmansota. Kaupunki täyttyy venäläisistä sotilaista. Näistäkin on paljon tarinoita, hurjiakin. Suomi itsenäistyy, työväen järjestyskaarti perustetaan, järjestyskaarti muuttuu punakaartiksi. Ossikin liittyy isänsä Konrad Muurin komppaniaan ja lähtee Mäntyharjun rintamalle. Siellä sairastuttuaan palaa Kotkaan. Pian tulevat valkoiset ja Ossi pakenee vangitsijoilta saaristoon.
Tietokirjaksi tämä on vähän
ongelmallinen kun kaikesta ei voi sanoa onko faktaa vai fiktiota.
Yleensä ottaen tapahtumat ja paikat pystyy varmentamaan muista
lähteistä. Nimiä on muutettu hieman, mm. Vilho Alhojärvi on
Vilho Alho, Hugo Lindqvist Hugo Lind ja Vihtori Teikari
komppanianpäällikkö Kari. Joitain nimiä on muutettu enemmänkin.
Teloitusryhmästä karanneet Matti Malinen ja Evert Kaarna ovat nimillä
Matti Makkonen ja Reino Kakko. VRYO papereiden mukaan Ossin isä Konrad
Muuri ja Teikari vangittiin Munsaaressa 7.5, kun kirjaan on sepitetty
mahdollisesti keksitty kohtaus valkoisten ensimmäisestä käynnistä ja
mainitaan näiden päälliköiden vangitun vasta viikko Kotkan valtauksen
jälkeen. Myös kirjan loppupuolella oleva kohtaus, jossa Ossi ja Vili
todistavat Pyhtään suunnassa tapahtunutta parinkymmenen punaisen
teloitusta tuntuu olevan fiktiota, missään lähteissä ei tällaista
tunneta, varsinkin kun tämä ajoittuu kirjassa jo melko myöhäiseen
vaiheeseen.
Muuten tämä on kyllä hyvinkin viihdyttävä kirja ja suosittelen luettavaksi. Jos Saarisen Nokkosia ja harakankukkia on itselleni 6/5 teos, niin tälle annan kyllä pisteitä 4/5.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti