lauantai 23. maaliskuuta 2013

Avaruuslintu : Siitä jossain päätettiin

Viimeksi levymessuilta sitten löytyikin kauan ja hartaasti etsimäni Avaruuslinnun kakkos-LP Siitä jossain päätettiin. Erityistä on, että tämä oli viimeinen Loven julkaisema poliittinen levy, jota mulla ei ollut edes kasetilla.

Avaruuslintu syntyi poliittisen laululiikkeen toisessa aallossa syksyllä 1974 Tampereen Yliopiston Marxilaisten Ryhmien ohjelmaryhmäksi. Esiintymiskokemusta hankittiin erityisesti opiskelijaliikkeen, solidaarisuusliikkeen ja rauhanpuolustajien sekä ystävyysseurojen järjestämissä tilaisuuksissa. Yhtyeen ohjelmistoon kuului eri maiden kansanlaulujen ja suomalaisen poliittisen laulun lisäksi Latinalaisen Amerikan, erityisesti Chilen ja Kuuban laulut.

Ensimmäiset levytykset julkaistiin toukokuussa 1976 ilmestyneellä Uusi Laulu 2 LP:llä ja oma debyyttilevy Avaruuslintu ilmestyi saman vuoden kesäkuussa.
Tämä nyt puheena oleva kakkos-LP Siitä jossain päätettiin ilmestyi toukokuussa 1978. Poliittinen laululiike alkoi tuolloin olla jo tiensä päässä ja Love Records konkurssin partaalla. Tästä johtuen levyn painos jäi todennäköisesti hyvin pieneksi, ainakin tämä on nykyään äärimmäisen vaikeasti löydettävissä verrattuna vaikkapa tuohon ensilevyyn.

Mikko Alatalon tekemällä Mun isänmaa kappaleella aloitetaan ja tämä varsin hienos esityshän edustaa Alatalon yhteiskunnallista puolta. Mikko ja Liisa Alatalo ovat muutenkin avustaneet levyn teossa kääntämällä tekstejä. Sävellyksistä kun lähes kaikki ovat ulkomaalaista alkuperää mm. Carlos Pueblan ja Neil Youngin käsialaa. Sovitukset ovat, sanotaan nyt, että kohtuullisen onnistuneita. Turha näitä on chileläisten tai kuubalaisten mestarien tuotoksiin verrata. Avaruuslintu kuulostaa kuitenkin varsin härmäläiseltä.

Levy äänitettiin legendaarisessa Microvox -studiossa Pekka Nurmikallion toimesta ja yläkerrassa käytiin tietysti aluksi pullakahvilla. Microvox oli erinomainen studio mitä punk-levyjen äänityksiin tuli, mutta Avaruuslintu olisi kyllä ansainnut suurempaa budjettia tuotantoon, jotta kaikki eksoottisemmat soittimet olisi saatu mahdollisimman hyvin esiin. Tämä "halvalla tehty" kuuluu hieman läpi. Siitä huolimatta erinomainen levy, joka on soinut viime viikkoina erittäin runsaasti. Mutta nyt on siis kaikki suomen kieliset poliittiset levyt sitten kuultu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti