tiistai 8. lokakuuta 2013

Katalonia, Katalonia

Kuukauden kirjaklassikkona tällä kertaa esittelyssä George Orwellin Katalonia, Katalonia. Tämähän lienee Orwellin kirjoista se kolmanneksi tunnetuin heti Vuonna 1984:n ja Eläinten vallankumouksen jälkeen. Kirja ilmestyi alunperin 1938 ja suomenkielinen ensipainos 1953. Toinen ja viimeinen (?) painos ilmestyi 1991, eli tästä johtuen tätä ei nykyään löydä kovinkaan helposti. Itse tätä etsiskelin pidempäänkin ja sitten löytyi ihan lähidivarista "tiskin alta".

Kirjahan on dokumentaarinen kertomus Orwellin kokemuksista Espanjan sisällissodassa, johon hän osallistui vapaaehtoisena Marxilaisen POUM:n riveissä. Kirja on toisaalta vauhdikas seikkailukertomus, että syväluotaava katsaus Espanjan poliittisiin kuvioihin, ongelmiin ja kommunistien petokseen joita Orwell ruotii ankaran kriittisesti. Alun toiveikkuus ja optimismi vaihtuu pian sodan mielettömyyden tuomiin pettymyksiin ja turhautuneisuuteen. Espanjaan lähdetiin reippain mielin toiveena saada tapettua mahdollisimman paljon fasisteja, mutta asemasota märissä ja kylmissä juoksuhaudoissa karistaa pian kaiken vallankumousromantiikan. Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu -sananlasku käy myös tässä tapauksessa lähes toteen kun fasistin luoti napsahtaa omaan kaulaan.

Taustamusiikiksi kirjaa lukiessa sopii loistavasti parikin Espanjan sisällissodan lauluja, tietysti tasavaltalaisten, sisältävää äänitetä.

Saksalainen Ernst Busch osallistui itsekin sotaan, ei aseellisena taistelijana Orwellin tavoin, vaan propandistina laulamalla Barcelonan, Madridin ja Valencian radioissa sekä Madridin rintamalla. Laulut ovat jääneet historiaan Buschin ja Erich Weinertin toimittamassa Kansainvälisten prikaatien laulukirjassa sekä Barcelonassa levytetyssä kokoelmassa Six songs for demogracy, jonka äänitys ja puristus tehtiin kesäkuussa 1938 kirjaimellisesti sodan keskellä. Joihinkin levyihin oli liitettävä anteeeksipyyntö sen johdosta, että pommitusten aiheuttama sähkökatko aiheutti korjaamattomia jälkiä levyn tekniseen asuun. Tämä nyt esiteltävä Spanien 1936-1939 CD ei kuitenkaan sisällä näitä alkuperäisiä levytyksiä, vaan Ernst Buschin 1960-luvulla DDR:ssä levyttämiä uusia versioita vanhoista klassikoista. Kappaleita levyllä on kaikkiaan 22 ja mukana tulevassa bookletissa löytyy sanoitukset, historiaa ja kuvia. Tekstit ovat valitettavasti vain saksaksi. Tästä voitte laittaa soimaan näytteeksi Ballade der XI. brigaden.

Toisena levynä kuunnellaan uudempaa tuotantoa oleva Spain in my Heart - Songs of the spanish Civil War CD. Tämä on ilmestynyt 2003 Appleseed Recordsin toimesta ja tuotanto on kyllä aivan ensiluokaisen loistavaa. Tätä on tullut kuunneltua todellakin ahkerasti. Esiintyjät eivät ole avausraidasta vastanneita Pete Seegeriä ja Arlo Guthrieta lukuunottamatta juurikaan tunnettuja, mutta tämä ei himmennä tippaakaan sitä rautaista ammattitaitoa jolla nämä esiintyjä, mainitakseni vaikka Michele Greenin, Laurie Lewisin, Aoife Clancyn sekä Guardabarranco -yhtyeen, puhaltavat eloa näihin komeisiin ja iskeviin teksteihin ja kauniisiin melodioihin. Tyylilajit vaihtelevat perinteisestä amerikkalaisesta country-folkista irlantilais-balladeihin ja espanjalaiseen flamencoon. Myös tämän levyn mukana on paksu liite josta löytyy komeiden kuvien lisäksi tekstit ja tietoja esiintyjistä.
Levyä voi kuunnella myös Spotifyssä tai Youtubessa, josta koko levy löytyy komeasti kuvitettuina.

Laitentaanpas loppuun vielä yksi mielenkiintoinen linkki: Espanjan sisällissodan veteraani Jules Päiviö kuollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti