maanantai 20. tammikuuta 2014

Poimintoja kevään kirjatarjonnasta

Kevään uutuuskirjoista löytyy taas monia teoksia, joidenka ilmestymistä jo malttamattomana odottelen. Romaaneja en oikeastaan ostele kovinkaan usein, syy on että harvoja tulee kuitenkaan luettua useampia kertoja, sen sijaan tietokirjallisuuteen tulee palattua useita kertoja ja onhan totuus usein tarua ihmeellisempää. Mutta aloitetaanpa katsaus Suomen historialla:

Aiemmin Haminan ja Vehkalahden historiasta kirjoittaneen Olli Korjuksen uusin kirja on nimeltään Kuusi kuolemaantuomittua ja se kertoo Suomenlinnassa syyskuussa 1918 teloitettujen miesten vaiheista ja kohtalosta. Itseasiassa en edes tiedä tai muista mistä tapuksesta on kysymys, joten sinänsäkin pidän tätä etukäteen erittäin mielenkiintoisena, varsinkin kun Korjus on erittäin pätevä historianharrastaja. Ostan ja toinen kapinavuodelta kertova kirja jonka ostan kanssa heti on Tuulikki Pekkalaisen Lapset sodassa 1918. Alle 15-vuotiaita lapsia kuoli, katosi ja vangittiin sisällissodassa kaikkiaan parituhatta ja näiden vaiheita Pekkalainen on selvittänyt.
Suomen historiaa jatketaan heimosotiin, joita Atso Haapanen setvii tutkimuksessaan Suomalaisten heimosotaretket 1918-1922. Aiheestahan on aiemminkin julkaistu kirjoja, mutta itse en näitä ole vielä hankkinut.
Sari Näreen ja Jenni Kirveksen muutama vuosi sitten toimittama Ruma sota oli erittäin virkistävä tietoteos jatkosodan salatusta ja pimeämmästä puolesta. Nyt sama parivaljakko on toimittanut Luvattu maa nimisen kirjan 1920-30 lukujen nationalismista. Kiinnostaa.

Musiikkikirjoja en ole oikeastaan ostanut kovinkaan paljoa viime vuosina. Syy on pitkälti, ettei ole ilmestynyt oikein mitään itseäni kiinnostavia teoksia. Vaan nyt Like julkaisee suomeksi Alex Oggin kirjan Dead Kennedys. DK on näitä ikisuosikkejani ja on sen verran vaiherikas yhtye, että tämä on myös ostoslistalla ihan ykkösenä.

Eveliina Lundqvistin tekeillä olevasta kirjasta Salainen päiväkirja eläintiloilta kuulin jo toissasyksynä ja silloin tämä oli vielä ihan hys hys projekti, mutta hienoa, että tämä nyt sitten on saatu julkaistavaksi. Ostan ihan kannatuksenkin vuoksi. Samasta aiheesta, eli eläinten tehotuotannosta / laillisesta eläinrääkkäyksestä kertovaa Saila Kivelän ja Karri Hedbergin Sikalassa -kirjaa odotettiin ilmestyväksi ensin jo viime keväänä ja sitten syksymmällä, nyt julkaisuksi luvataan toukokuuta. Syy tähän jahkailuun on itselleni tuntematon, toivottavasti hyvä syy, eli sellainen joka edistää kirjan kiinnostavuutta. Lisää shokkiuutisia? Samaan kategoriaan voisi myös laittaa Jonathan Belcomben Eläimellinen nautinto kirjan. Tästä kun EO-liike pääsee ammentamaan faktoja oman ajattelunsa tueksi. Kaikki kolme edellämainittua ilmestyvät Into-kustannuksen kautta.

Into on kyllä oikea punavihermädättäjien toivekustantamo, esimerkkinä vielä tämän kevään julkaisuista Anna Kontulan Kirjeitä oikealle. Kontula on miusta tosi jees, tykkään.

Samalla huomaan, että viime syksynkin kirjasadosta on vielä monta kultakimpaletta poimimatta. Nimittäin hyvää rauhankirjallisuuttakin on ilmestynyt.
Erkki Löfbergin Kanta vaihteli - Sivarit kertovat kirjasta oli poimintoja Rauhan Puolesta -lehdessä syksyllä ja tämähän kertoo ajasta, jolloin sivari oli todellista sissitouhua. Haluan lukea, mutten tiedä viitsiikö itselleen ostaa. Tuskin tätä nyt toista kertaa jaksaa selata. Myös Johanna Sumuvuoren toimittama Sadankomitean 50-vuotis historiikki Rauhan ytimessä kiinnostaa kovasti.

Kuten kiinnostaa myös Jesus Manuel Mertinezin Salvador Allende ja Chilen kohtalonvuodet. Tätä on kovasti kehuttu. Tämäkin näitä Into-kustannuksen julkaisuja.

Ja taas mennään sotaan, sillä Robert Gerwarthin ja John Hornen Sodasta rauhaan - Väkivallan vuodet Euroopassa 1918-1923 vaikuttaa kovasti mielenkiintoiselta.
Myös Ruokolahden tapahtumista kertova Anna-Liisa Tarvaisen omakustanteena julkaisema August, punikin poika olisi ostoslistalla, samaten kuin myös Lauri Lepolan Rohkeat punatytöt Tampereella 1918. Näistä kahdesta itseasiassa kuulin vasta äskettäin, muuten oisin varmaankin jo ehtinyt tilaamaan. Useimpiin edellämainituista kirjoista palaamme varmasti kevään aikana, unohtamatta KOM-kirjaa. Tääkin on pitänyt ostaa tai ainakin käydä kirjastossa katsomassa jo aikaa sitten. Ja sitten kun kirjastossa näkee miten hieno se on, niin kuitenkin pitää ostaa itselle.

KUSTANTAMOT SAAVAT LÄHETTÄÄ MINULLE KIRJOJA ARVIOITAVAKSI / ESITELTÄVÄKSI.

Yhteyttä saa esim. tpertt[miukumauku]gmail dot com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti