sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Toinen Vaihtoehto 25 v.

Perjantaina kolahti postiluukusta uusin Toinen Vaihtoehto -lehti, tällä kertaa juhlan kunniaksi tuplanumerona 249-250. Numero oli ensimmäinen tänä vuonna ja lehtihän täytti huhtikuun alkupuolella tasan 25 vuotta. Ensimmäinen 0-numero ilmestyi viikolla 14.
Itsehän olen lehteä tilannut yhtäjaksoisesti numerosta 2 lähtien ja tulihan tuo 0-numero myös. Varsinaisen ensimmäisen lehtisen ostin suoraan Jantsalta hintaan 50 penniä. Alkuaikoina tuli myös toimittua lehden satunnaisena avustajana. Tästä uusimmasta numerosta löytyy myös pienoinen katsaus alkuaikojen tarjontaan ja yllätyksekseni sinne oli valittu pätkä MINUN kirjoittamaa juttua - tää tietysti esimerkkinä siitä mitä kaikkea paskaa lehden sivuilla on aikoinaan julkaistu. Juttu ei näy aivan kokonaan, joten tässäpä kuva koko alkuperäisestä sivusta. Tämä on siis ilmestynyt lehden numerossa 20, joka ilmestyi viikolla 19 armon vuonna 1990.
Kyse on siis raportti Karhulassa järjestetystä Hard Core Party 1 -tapahtumasta. Paikkana oli Kinema, entinen elokuvateatteri joka toimi tuolloin nuorisotalona. Kinema sijaitsi aivan Karhulan oikeustalon takana ja se purettiin pois ns. älytalon laajennuksen tieltä 90-luvun alkuvuosina.
Tämä bändikattaushan on nykyään jokseenkin legendaarinen - sekä hyvässä, että pahassa. Tuo mainittu "salainen kokoonpano" oli siis tämä ryhmä joka oli edellisenä päivänä levyttänyt sen "Mihin jää punk" singlen. Kysehän on tietysti Vaavin kappaleesta, ei Sen. En ollut tuolloin vielä kuullut alkuperäisversiota ja Rane kertoi tämän olevan "vissin Sen tai jonkun biisi". Itseänikin pyydettiin mukaan levytyssessioon, mutten töiden takia ehtinyt päiväsaikaan paikalle. Levyn julkaisuhan viivästyi aikalailla ja meinasi jäädä kokonaankin pelkälle koelevy asteelle, mutta tuli siis viimein ulos 300 kappaleen painoksena. Erivapaus- lehdessä Jokke pyhitti kokonaisen sivun kyseisen tuotoksen parjaamiseen, jota en tuolloin ymmärtänyt alkuunkaan. Itse biisihän on varsin hyvä, mutta tietysti näin jälkikäteen kuunneltuna ymmärrän kyllä paremmin. Aikamoista kökköähän tuo versio on. Tässä äskettäin Punk in Finland -keskustelupalstalla muisteltiin paskimpia 90-luvun Suomi-Punk levytyksiä ja tämähän siellä muistettiin mainita hyvinkin monelta taholta - kuten myös Hylyn ja Manipulaation EP:T, viimeksi mainitun jonkinlainen esiaste tuo Teurasjäte siis oli. Esiintyjistä taasen Sairaat Mielet, Helluntaiherätys ja Eristetyt ovat taasen melkoisessa kulttisuosiossa ja varsinkin Sairaiden Mielten levytyksistä on kuuleman mukaan maksettu maailmalla varsin mukavia hintoja.
Tuo Eristetyt - Vallin case tuli siitä kun Hätäapu-Vallin jossain Toiseen Vaihtoehtoon kirjoittamassaan jutussa ei pitänyt Eristettyjen musiikista, niin nämä ottivat nokkiinsa ja lähettivät jonkun vittuilevan vastineen, samaten tämä jutun lopussa mainittu Kummala-viittaus tarkoittaa näitä TV:n yleisönosastokähinöitä, jotka olivat kyllä parhaimmillaan yhtä huumorin juhlaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti