torstai 16. kesäkuuta 2016

Katso, elämä

Kotkan Valokuvakeskuksessa avautui eilen Kotkan Animalian järjestämä eläinoikeustaidenäyttely Katso, elämä & Kuvia eläinkuvasta. Näistä ensin mainittu on Oikeutta Eläimille yhdistyksen tuottama kuvasarja tehotuotantotiloilta salaa kuvatuista eläinyksilöistä. Jälkimmäinen taasen kanadalaisen Jo-Ann McArthurin We Animals projektin valokuvia eläinyksilöistä ja eläinten puolesta kampanjoivista ihmisistä. Tämä näyttelyn osio on Animalian tuottama. Näistä kahdesta suuremman huomion kerää kaikessa shokeeravuudessaan OE:n kauhugalleria.
Katso, elämä koostuu kolmesta osiosta, vangituista eläinyksilöistä, tehotuotantolaitteistoa esittelevästä koneistosta sekä tuhlattu elämä osiosta, joka näyttää tehotuotannon rattaissa ennenaikaisesti kuolleita eläimiä.

Katso, elämä kuvia on aiemmin käytetty propagandistisessa mielessä Oikeutta Eläimille järjestön sivuilla, erinäisissä tapahtumissa ja näyttelyissä sekä mediassa osoittamassa eläintuotannon epäkohtia. Nyt nämä kuvat ovat ensimmäistä kertaa taidegallerian seinillä. Haluaisikohan joku oikeasti tällaista taidetta seinilleen?
Joku nykypäivän Hieronymus Bosch voisi käyttää näitä kuvia maalauksensa malleina ja viidensadan vuoden päästä silloisella ihmiskunnalla riittäisi ihmeteltävää näissä helvetillisissä näkymissä.
Näyttelyyn kuuluu myös audiovisuaalinen osio, jossa voi kuunnella aitoa tehotuotantotilan äänimaisemaa. Meteli on korviahuumaavaa. Lisäksi näyttelyyn kuuluu myös internetistä poimittu postimyyntikuvasto eläinten tehotuotantoon tarvittavasta esineistöstä. Ensikatsomalla varsin absurdi kuvasto vaikutti hirtehiseltä parodialta, mutta raatokärryjen, sähköpiiskojen ja muiden nykypäivän kidutusvälineet mieleentuovien esineiden mainokset ovat totisinta totta.
Varsinaisten näyttelyiden lisäksi löytyy myös Jari Kärkkäisen tekemä asetelma Mielikuvat ja todellisuus.
Näyttelyn järjestäjät olivat laittaneet Roopen (vas.) johdolla pöydän koreaksi.
Paikalla olivat näyttelyä avaamassa myös Oikeutta Eläimille yhdistyksen pitkäaikainen aktiivi Kristo Muurimaa ja Animalian nykyinen toiminnanjohtaja Mai Kivelä.
Vielä 15 vuotta sitten olisi ollut aika mahdotonta nähdä näitä kahta yhdistystä sulassa sovussa yhteisessä tapahtumassa. OE on lastentaudeistaan päästyään aikalailla erilainen ja vakavasti otettava toimija kuin toimintansa alkuvuosina. Animalian johto taas on vuosien varrella uudistunut täysin ja monet aikoinaan radikaaleina pidetyt näkemykset eläinten oikeuksista ovat nykyään jo aivan valtavirtaa.
Näyttely on esillä vain reilun viikon, eli 24.6. 2016 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti