keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

V. I. Lenin 1870-1970

Ylioppilasteatterista irronnut ohjelmaryhmä Vanha Myyrä ja SKDL järjestivät suurproduktionaan Leninin 100-vuotisjuhlaesityksen huhtikuussa 1970. Näitä näyttämöllä kuultuja lauluja koottiin toukokuussa 1970 ilmestyneelle albumille V. I. Lenin 1870-1970. Tämä albumi ja samoihin aikoihin ilmestynyt Aulikki Oksasen Kenen joukoissa seisot LP ankkuroivat opiskelijaliikkeen SKP:n vähemmmistöön.

Tämän LP:n ensimmäinen puoli sisältää musiikkia ja tekstejä jotka on omistettu Leninille, jotka liittyvät Leninin ja Venäjän proletariaatin taisteluun tai olivat Leninille muuten läheisiä.
Toisella puolella kuullaan lauluja jotka liittyvät kansainväliseen luokkataisteluun, solidaarisuuteen ja leninismin merkitykseen imperialisminvastaisen yhteisrintaman muodostamisessa, kuten Atte Blom kirjoittaa levyn kansitekteissä.

Autenttisella Leninin puheella alkaa levy ja jatkuu Eino Puumalaisen Laululla Leninistä, esittäjänä Meriklubin lauluryhmä, josta tuli sittemmin maineikas Meripioneerit.
Albumit sisältää useita poliittisen laululiikkeen klassikoiksi nousseita esityksiä, kuten Kuubalaista alkuperää oleva Eläköön sosialismi, Wolf Biermanin Kolme luotia Rudi Dutchkeen ja Ewan McCollin Balladi Ho Tshi Minhistä. Vähemmän tunnetuista mainitsisin Vladimir Majakovskin runon V. I. Lenin, joka Otto Donnerin säveltämänä ja Kalle Holmbergin esityksenä on aika huikea, unohtamatta levyllä olevia Hans Eislerin sävellyksiä. Ei tässä oikein olekaan kuin hyviä ja vielä parempia esityksiä.

Huomionarvoista on myös, että tällä albumilla kuultiin ensimmäistä kertaa kolmikkoa Pekka Aarnio, Martti Launis ja Sinikka Sokka. Triosta muovautui loppuvuodesta Agit-Prop kvartetti,  poliittisen laululiikkeen tunnetuin kokoonpano.

Tätä LP:tä ei ole koskaan julkaistu kokonaisuudessaan CD-formaatissa, mitä pidän melkoisena puutteena. Levyä lienee kuitenkin myyty aikoinaan paljon, sillä tätä näkee melko usein käytettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti