perjantai 8. tammikuuta 2021

Kansalliskirjasto avasi uusia aineistoja vapaaseen verkkokäyttöön

Kansalliskirjaston edellinen sopimus Kopioston kanssa päättyi vuoden lopussa. Uusi sopimus onkin aiempaa parempi, sillä nyt vapaassa verkkokäytössä ovat myös kaikki digitoidut 1930-luvun sanoma- ja aikakauslehdet. Luon nyt pienoisen katsauksen mielenkiintoisimpiin 1930-luvun vassarilehtiin ja vähän myös sinne toiseen ääripäähän. Mainittuja lehtiä voi hakea täältä.

Leningradissa 1932-1937 ilmestynyt Puna-apu oli MOPR-järjestön, eli neuvostovetoisen Kansainvälisen puna-avun lehti. Järjestön tarkoituksena oli tukea taloudellisesti ja henkisesti vankiloissa viruvia kommunistivankeja, sekä propagoida Neuvostoliiton puolesta. Lehdet ovat sisällöltään hyvinkin kiinnostavia, mutta jutut, joista monet ovat käännöksiä, ovatkin sitten täysin yksipuolista propagandaa. Minkäänlaisesta objektiivisuudesta ei ole tietoakaan.  Muutaman artikkelin luin "Suomen luokkasodasta", tarinoissa on vinha perä, mutta ne ovat aika summittaisia yleiskatsauksia ja kaikin puolin vääristeltyjä. Tutkija tuskin löytää näistä juuri mitään uutta. Ihan viihteenä tämä on kyllä aika "hauska" lehti.

Puna-avun kanssa samaa sarjaa on samoihin aikoihin ilmestynyt Neuvostonainen - NKP:n politbyroon Lenigradin ja Karjalan aluekomitean äänenkannattaja. Tämä on sinänsä enemmän tutkijaa kiinnostava, että mukana on paljon neuvosto-suomalaisten iskurityöläisnaisten esittelyjä. Näistä muutkin kuin sukulaiset voivat löytää erinäisiä tietoja tunnettujen kommunistinaisten toiminnasta. Kaikkeen tietoon pitää vain suhtautua erittäin kriittisesti. Muita Lenigradissa 1930-luvulla ilmestyneitä lehtiä ovat mm. maanpuolustus ja urheiluväen Punavartio, pilalehti Moukari sekä työläislasten Pioneeri.

Nämä kaikki olivat 1930-luvun Suomessa kiellettyä kirjallisuutta, jonka hallussapidosta sai passituksen "Tammisaaren Yliopistoon". Siksikin nämä ovat niin harvinaisia, ettei edes Kansalliskirjaston kokoelmissa ole kaikkia ilmestyneitä numeroita. 

Paras suomalainen "vassarilehti" Itä ja länsi - Työväen kuvalehti lakkautettiin vuonna 1930 ja nyt löytyisi siis myös tämä viimeinen vajaa vuosikerta Kansalliskirjaston avoimesta kokoelmasta. Näitä 1920-luvun numeroita on tullut lueskeltua aika paljon ja muutama tullut ostettua ihan alkuperäisenä paperiversionakin.

Yhdysvalloissa oli 1920-30 luvuilla erittäin aktiivinen vasemmistolainen suomalaisyhteisö. Punatähti -lehti on Amerikan Suom. sos. kustannusliikkeiden liiton kustantama. Samalta kustantajalta tuli myös tunnettu Suomen luokkasota - Historiaa ja muistelmia teos. Punatähti-lehdessä on kulttuuri- ja valistusjuttuja, sekä kertomuksia ja muistelmia historiallisista tapahtumista. Oma perehtyneisyyteni amerikantyöläisten lakkotaisteluihin on sen verran heikoissa kantimissa, etten yritäkään arvioida juttujen värittyneisyyttä.

Muita kiinnostavia Yhdysvaltalaislehtiä ovat mm. Punainen soihtu, 1920-luvulla ilmestynyt I.W.W:n äänenkannattaja Industrialistin joulu, sekä toinen "tuplajuulaisten" lehti, 1919-1937 ilmestynyt Tie vapauteen.

Myös Kanadassa oli vilkasta julkaisutoimintaa. Canadan suomalaisten työläisten syysjulkaisu Taistelun viiri ilmestyi vuosina 1933-36. Muita saman järjestön lehtiä olivat kevätjulkaisu Työn Vappu, sekä 1937-39 ilmestynyt Vapauden viiri. 1920-luvun alussa oli ilmestynyt kesäjulkaisu Vapauden soihtu. Tiukalla Stalinin viitoittamalla tiellä kuljetaan ja onhan tämä aika surullista, kun tietää niin useiden uskoneen lehdissä esitettyihin valheisiin Neuvostoliiton ihanuudesta. Vuosikymmenen lopussa lehdistä sitten katosikin Stalinin ihailu ja Espanjan sisällissota nousi usein otsikoihin.
Yhdysvalloissa toimineen Suomalaisen Työväenjärjestön kevätjulkaisu Vappu ilmestyi vuosina 1905-1939. Muita STj:n julkaisuja olivat sanomalehdet Eteenpäin ja Työmies, teoreettinen kuukausijulkaisu Viesti, Työläisnainen sekä pilalehti Punikki. Näitä ei pidä sekoittaa Suomessa ilmestyneisiin samannimisiin lehtiin.

Sitten siihen toiseen ääripäähän. Suomen vapaussota lienee se kaikkein tunnetuin 1930-luvulla ilmestyneistä sisällissota-aiheisista lehdistä. Kokonaisia vuosikertoja näkee kyllä usein myynnissä, ei vaan ole tullut ostettua. Täysin yksipuolista näkemystähän tämä on, mutta valkoisesta armeijasta, jääkäriliikkeestä ja aktivismista kiinnostuneille näissä on kyllä paljon informaatiota. Juttuihin on hyvä suhtautua terveen kriittisesti, sillä vielä 17 vuotta myöhemminkin jaksetaan toistaa vanhaa sotapropagandaa, että Taulumäen kirkon palo olisi ollut punaisten merkkituleksi sytyttämä, näin yhtenä esimerkkinä.

Vapaussoturi albumi ilmestyi vuosina 1933-34 ja tämä oli jo hyvällä matkalla suomalaisen fasismin ytimeen. Suomen Mussolini Vihtori Kosola yhtenä toimittajana. Muita vastaavanlaisia lehtiä olivat ainakin Vapaussodan rintamamiesten liiton äänenkannattajat Rintamamies ja Vapaussodan invalidi sekä 1934-39 ilmestynyt Sotavanhus. Eri suojeluskunnilla oli myös omia lehtiä. Kotkan suojeluskunnan lehti oli nimeltään Ruotsinsalmi ja mitä pari numeroa luin, niin ihan kiinnostavaa paikallishistoriallista tietoa näistäkin löytää.

Todellisen syvän (äärioikean) päädyn ystäville sitten löytyy tietysti myös IKL:n lehtiä, Lapuan päiväkäsky, IKL:n joulu ja se kaikkein tunnetuin sanomalehti Ajan suunta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti