torstai 2. joulukuuta 2010

New Harmony Sisterhood Band





Aina silloin tällöin , nykyään kyllä yhä harvemmin tulee vastaan levyjä jotka räjäyttelevät tajuntaa kuten Ratsian ensi LP aikoinaan. Joskus reilu vuosi sitten tuli vastaan Classic Labor Songs from Smithsonian Folkways kokoelma jolta löytyi aivan uskomattoman energinen ja upea versio Woody Guthrien Union Maidista. Itse kappalehan on lukemattomia kertoja levytetty klassikko, Teitä pelkää en mä kuulun liittoon... Mutta tämä versio oli kyllä hienoin koskaan kuulemani. Kaiken lisäksi siihen oli väsätty uusi säkeistö:

We modern union maids
are also not afraid.
To walk the line, leave jobs behind,
and we`re not just the ladies aid!
We fight for equal pay,
and we will have our say,
We`re workers, too, the same as you,
and fight the union way.

Esittäjänä New Harmony Sisterhood Band, josta piti sitten heti ottaa selville kaikki mahdollinen tieto.

New Harmony Sisterhood Band perustettiin Cambridgen yliopistossa 1973-74. Lannie Liggera oli opettaja, Marcia täysipäiväinen opiskelija, Katie ja Deborah kävivät luennoilla. Kendal oli toisella kurssilla samassa koulussa.
Syntyi idea radikaalifeministisestä yhtyeestä. Ensimmäisiä lauluja lainattiin Folk duo Hazel Dickens & Alice Gerrardilta tai löydettiin vanhoja traditionaalisia kappaleita kuten Cotton mill girls tai Beware take o care. Omaa ohjelmistoakin alkoi syntyä pian, ensin Lannien, sittemmin Deborahin ja Kendalin toimesta. Lannie Liggeran vaihduttua Pat Oulletteen (basso) olikin levytyskokoonpano syntynyt, muiden soittajien ollessa siis Deborah Silverstein (laulu, kitara), Kendall Hale (laulu, kitara, viulu), Marcia Deihl (laulu, mandoliini, viulu) ja Katie Tolles (laulu, kitara, viulu).

Yhtyeen ensimmäinen ja ainoa LP "...And Ain`t I a Woman?" ilmestyi v.1977 äärivasemmistolaisen Paredon Recordsin julkaisemana. 12:sta kappaleesta 7 on kokonaan yhtyeen omaa tuotantoa. Muissakin esityksissä on paljon omaa uusien sanoitusten, sävellysten ja sovitusten muodossa. Itse musiikki on vahvoihin stemmalaulumelodioihin pohjautuvaa "Counry" Folkkia hillittömällä energialla vedettynä. Ja ne sanoitukset. Teksteissä käsitellään esimerkiksi vankilassa raiskattua mustaihoista Joann Littleä, ilmailun pioneeria Amelia Earhartia tai lesbonaisen "kaapista ulos" tuloa. Radikaalifeminismin lisäksi yhtye oli myös äärimmäisen poliittinen, Marcia ja Pat olivat anarkisteja ja Kendall vannoi Marxismi-Leninismin nimeen. Varhaista riot grrrl asennettakin löytyy: (All Our Lives)

Well, you want to see some sweetness, not just streams of angry words.
You really dig the music but the message is too tough.
It seem like we`ve forgotten about happiness and love.
You think we`ve said what we have to say, but enough`s enough.

Yhtye hajosi jo 1980, tehden kuitenkin reunion konsertin seuraavana vuonna. Greyfeather Music julkaisi tämän tallenteen c-kasettina. Iloksemme nauhan on nykyään mahdollista ladata helposti Kendalin kotisivulta.
17 raitaa, joista vain 1 on ennestään LP:ltä tuttu. Lisää omia hienoja biisejä sekä hyvin valittuja covereita vähemmän tunnetuilta artisteilta kuten Meg Christian, Kristin Lems, Malvina Reynolds ja Beverly Grant, jonka I`m Tired of Fuckers on varsinaista ilotulitusta:

When I'm walking down the street and every
man I meet says "baby, ain't you sweet" well
I could scream! `cause although the guy is
sick and thinks only of his dick it ain't sweet I
feel I feel just good and mean.

They whistle for me like a dog they
make noises like a hog heaven knows they
sure got problems I agree but their problems
won't be solved by getting me involved
and I'm tired of fuckers fucking over me


Sivulla on pienoinen virhe, Tired of Fuckers löytyy kohdasta Abortion, joka taasen on oikeasti 14. raita, eikä se kerro abortista vaan on Deborahin hillitön välispiikki.
Myöhemmistä vaiheista sen verran, että yhtyeen ahkerin lauluntekijä ja ehkäpä paras laulaja Deborah Silverstein teki soolo-LP:n "Around the Next Bend" vuonna 1987. Levy on melko tavanomaista country-folk hempeilyä, mutta ääni on kyllä entisellään, joten melko ahkerasti tätäkin on tullut kuunneltua. Mukana on pari vanhaa Sisterhood-biisiä, Chile ja Draglines. Kumpaakin LP:tä näyttää liikkuvan ihan mukavasti ja edullisesti eBayssä, ...And Ain`t I a Woman? on helpoiten kuultavissa Spotifyssä ja ladattavissa maksua vastaan esimerkiksi Folkwaysin sivuilta.
Marcia soitteli mainiossa Bunker Mountain Fiddlers -yhtyeessä. Heidän musiikkiaan on mahdollista löytää Marcian kotisivulta jossa on myös muutama Sisterhood live lisää ja paljon muutakin hienoa musiikkia ja lisää informaatiota tästä suuresti rakastamastani yhtyeestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti