keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Vegaanikokkailua osa 1

Terrrvetuloa maailman yrrrjöttäviempien ruokien pariin! Tänään valmistamme vihervatkulia.


Tarvitsemme kukkakaalia, kesäkurpitsaa - kuvassa olevasta riittää puolikas. Myös tavallinen kurpitsa toimii oikein hyvin. Pari porkkanaa, sipulin, purkin tomaattimurskaa, mausteeksi kasvisliemikuutio ja tahinia. Lisukkeeksi kierrepastaa.
Tahini eli sesamtahna jakaa kai hieman mielipiteitä, jota hieman ihmettelen. Mielestäni maku on melko neutraali. Kaupoissa on näkynyt kahta erilaista laatua: Makedonian tahinia ja kuvassa näkyvää Urtekramia joka on vieläpä luomua. Koostumuksessa on selvä ero: Makedonia on selvästi hienompaa ja siinä nousee öljy pintaan, joten sitä on sekoitettava ennen käyttöä. Se myös jämähtää jääkaapissa paksuksi köntiksi, mikä ei kylläkään haittaa itse käyttöä tai vaikuta makuun. Urtekram taasen on selvästi karkeampaa tavaraa ja se on luomusta huolimatta hinnaltaan edullisempi. Itse maussa en ole huomannut juurikaan eroa.

Juurekset ja vihannekset pilkotaan pieniksi ja keitetään kypsiksi tomaattimurskassa, myös vettä pitää lisätä hieman. Kasvisliemikuutio on hyvä murentaa jotta ehtii sulaa kokonaan. Keittoajaksi riittää 10-15 minuuttia. Kurpitsa vaati hieman vähemmän keittämistä, joten sen voi lisätä vähän myöhemmin.

Lopuksi lisätään maun mukaan tahinia. Itse laitoin pari tuollaista kukkurallista ruokalusikallista.Tahini muuttaa värin vaalenruskeaksi ja toimii myös suurusteena. Lisukkeeksi keitetään pastaa/makaronia. 500g:n pussista käytin reilut puolet. Tästä riittää syömistä pariksi päiväksi fyysistä työtä tekevälle miehelle.

2 kommenttia:

  1. Vihervatkuli on kyllä ihanan houkutteleva nimi ;)

    VastaaPoista
  2. Tuota tahinilla suurustamista onkin pitänyt kokeilla jo pitkään. Milloinkahan muistaisin..

    VastaaPoista