keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Sakari Selin: Kun valtiopetos oli isänmaallinen tekoSakari Selin (s.1924) kertoo tässä kirjassaan kokemuksistaan jatkosodan aikaisessa vastarintaliikkeessä. Teos on myös erittäin hyvä tietolähde maanalaisen SKP:n toiminnasta lapualaisterrorin vuosina, joka on erittäin tärkeää tietoa, jotta pystyy paremmmin ymmärtämään syitä jotka ajoivat nuoret radikaaliin toimintaan. Samalla tämä on myös katsaus välirauhan aikana perustetun Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuran toimintaan sekä jatkosodan metsäkaartilaisiin ja desantteihin keskittyen Tampereen ja Pohjois-Hämeen seudun tapahtumiin ja henkilöihin.

22. kesäkuuta 1941 radiosta kuultiin Hitlerin puheesta, jossa kerrottiin Saksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon ja miten pohjoisella rintamalohkolla saksalaisten rinnalla taistelevat suomalaiset aseveljet. Tämä oli viimeinen sysäys radiota kuunteleville Tampereen sosdem. nuorisoseuran jäsenille alkamaan vastarintaan Hitleriä ja fasismia vastaan. Muita hieman vanhempi Pellervo Takatalo kokosi joukkonsa alta parikymppisistä nuorista miehistä ja naisista, joihin tuolloin 17-vuotias Sakari Selinkin kuului.

Toimintaan kuului propagandalentolehtisten lisäksi myös sabotaasi: nuoret onnistuivat menestyksellisesti tuhoamaan ja räjäyttämään armeijan kalustoa, sähkömuuntajia sekä rautateitä. Tätä jatkui aina vuoden 1942 lopulle, jolloin nuoret saatiin kiinni. Valpon sadistisissa kidutuksissa myös kaikki palaneet saatiin tunnustamaan tekonsa ja ilmiantamaan tovereitaan lukuunottamatta loukkaantuneena kiinni saatua Pellervo Takataloa, jonka psyyke kesti loppuun asti. Hän näytteli tajutonta, joten hänen kallonsa avattiin asian selvittämiseksi ilman minkäänlaista lääkitystä. Tämäkään ei saanut häntä puhumaan ohranalle.

Erittäin mielenkiintoinen teos ja taatusti yleisestä valtavirrasta poikkeavaa historiantulkintaa. Kuten kirjan nimikin kertoo, niin Selin tovereineen oli isänmaan asialla liittoutuneiden puolella Hitleriä ja fasismia vastaan. Jos Suomi olisi voittanut sodan Hitlerin rinnalla niin maamme olisi menettänyt itsenäisyytensä ja tullut liitetyksi osaksi fasistista kolmatta valtakuntaa. Näin siis Selinin näkemyksen mukaan.

Kirja on luettavissa myös PDF-tiedostona. Itse kuitenkin tilasin tämän ihan oikeana kirjana Kansan arkistosta, hintaa kertyi postikuluineen 28e ja erittän nopean toimituksenkin takia voin suositella ostamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti