sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kasvisaskeleet


Tämän kertaisessa katsauksessa olisi Tuija Ruuskan toimittama ja Moreenin kustantama kasviskeittokirja nimeltä Kasvisaskeleet. Nimittäin tällaisen sain arvioitavakseni tai jotain siihen suuntaan.
Tuija Ruuska on pitkän linjan kasviskokki ja kasvisruokakouluttaja ja tämä on hänen kuudes kasviskeittokirjansa. Aikaisempia opuksia en ole nähnyt, joten niihin en voi verrata. Tässä on kuitenkin aloitettu opastus aivan perusasiosta alkaen tarvittavien työvälineiden ja valmistusmenetelmien esittelemisellä.

Itse reseptitkin alkavat ihan niinkin yksinkertaisista asioista kuin perunoiden ja riisin keittämisistä. Erotukseksi vanhoista kasviskeittokirjoista Kasvisaskeleet sisältää luonnollisesti myös kaikki 2010-luvun raaka-aineiden esittelyt: tofun, tempehin ja muut viime vuosituhannella varsin eksoottiset ja tuntemattomat tuotteet. Niinpä tätä kirjaa voi suositella vaihdettavaksi siihen mummonaikaiseen kasvisruokaoppaaseen sen lisäksi, että tämä on tietysti myös erinomainen hankinta kaikille kotitalouksille ihan ensimmäiseksi kasvisruokaoppaaksi. Erinäisiä kasvisruokakirjoja on ilmestynyt viime vuosina aika hurjia määriä, mutta kyllähän näitä tuntuu monet keräävän ihan keräilynkin vuoksi, vaikkei varmastikaan lähes identtiset reseptit nyt mitään uutta tietoa tarjoaisivatkaan.

Resepteistä lähes kaikki ovat 100% vegaanisia lukuunottamatta muutamia, joihin lisätään juustoa tai voita. Näissäkin on useimmiten mainittu vaihtoehtona margariini ja soijajuusto. Itse veganismia ei kuitenkaan kirjassa mainita sanallakaan - margariineista kun vain harvat ovat vegaanisia. Näin ollen varsinaisissa vegaanikirjoissa olisi hyvä olla erikseen aina mainittu miten voi varmistua margariinin ja muidenkin aineiden sopivuudesta tiukoillekin vegaaneille.

Kirjan kuvat ovat erittäin korkeatasoisia ja yleisten raaka-aine ja ateriakuvien lisäksi niissä esiintyy joukko kokkailevaa ja aterioivaa "punk-nuorisoa". Ei nyt kuitenkaan sitä "hurjinta" sorttia, joten kirjan voi hyvin hankkia lahjaksi vaikka mummollesi. Aika normaalia nyky-ajan nuorisoahan tuo. Iloiset ilmeet ja yleinen positiivisuus tietysti plussaa, niin kuin kasvisruokailuun pitää kuuluakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti