sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Vihan hedelmät

Ensimmäinen varsinainen kosketukseni John Steinbeckin klassikkoteokseen Vihan hedelmät (Grapes of Wrath, 1939) tuli aika kiertotietä muutama vuosi sitten, kun löysin levymessuilta Arkiviisun LP:n Tomuinen tie - Woody Guthrien lauluja. Kyseinen platta sisältää siis Woodyn lauluja Mikko Perkoilan ja Hannu Raatikaisen suomennoksina ja siltä löytyvä Tom Joad kertoo kyseisen yli 600 sivuisen kirjan tapahtumat varsin hyvin tiivistettynä alle 6 ja puolen minuutin.
Alkuperäisversio löytyy Woodyn päätyönä pidetyltä Dust Bowl Ballads albumilta, Steinbeckin romaanin Vihan hedelmien musiikilliselta vastineelta. Dust Bowl, Pölymalja -nimeä alettiin käyttää Kansasin, Oklahoman, Teksasin, Uuden Meksikon ja Coloradon tasankojen eteläosasta, joka 30-luvun alussa käytännöllisesti katsoen tuhoutui maan syöpymisestä aiheutuneissa pölymyrskyissä.
Tämä levyhän löytyi taas samalta kauppiaalta viime keväisiltä messuilta. Useimmat levyn esityksistä, jotka siis kaikki liittyvät kyseiseen teokseen,  olivat jo ennestään tuttuja CD formaatista. Alkuperäinen vinyyli on tietysti aina hienompi ja mukana tulevassa liitteessä löytyvät myös laulujen tekstit.
Niinkuin menestyskirjoista yleensäkin, myös tästä tehtiin pian elokuva ja sehän esitettiin YLE-teemalla joulukuussa. Meinas unohtua katsoa, muttei ihan, paitsi vähän alusta. Mitäpä siitä muuta sanomaan, kuin klassikko ja tykkäsin. Oli jo aiemminkin ollut mielessä, että tämä kirja pitäisi ehdottomasti lukea. Karhulan Osto ja myyntiliikkeestä tämä sitten löytyikin reilu viikko sitten ja muut kesken olleet kirjat sai jäädä sivuun. Eipä tätä kauaa tarvinnut lukea, parhaimmillaan useampi tunti putkeen ja luonnollisesti taustamusiikkina soi Woody Guthrien tuotanto.
 Mitään juonipaljastuksia tai muuta tässä on turha kerrata, kaikki löytyy kyllä netistä. Todettakoon nyt vain lopuksi, että edelleen valitettavan ajankohtainen myös tällä Euroopan Yhdysvalloissa.
Tästä vielä linkkinä soimaan: Woody Guthrie: Tom Joad

3 kommenttia:

 1. Terve vaan, terve!

  Ensinnäkin kiitos hienosta blogistasi, täällä on mukava viettää joskus pitempikin tovi. =)

  Arkiviisun Tomuinen Tie on ollut ns. toivelistallani, ah, joo niin monta vuotta etten enään näillä vuosilla osaa niin kauas laskeakaan. Olisi mainiota kuulla koko levy jonain hetkenä.
  Siispä suora kysymys - Oletko valmis luopumaan siitä, asianmukaista korvausta vastaan tietty?!?

  ILoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti sinulle pitää sanoa, että älä unta näe:). Nyt kun vihdoin ja viimein sain Loven poliittisten levyjen kokoelmani täydelliseksi löytämällä tuon Avaruuslintu LP:n, niin en todellakaan ala myymään yhtään mitään. No laittelen sulle vinkkiä, mikäli tuohon levyyn taasen jossain törmään. Itse taisin tuosta maksaa 30 euroa. Joo ja kiitos kehuistasi, tulossa on lisää sisällissota-aiheisia postauksia, kunhan ehdin hieman matkustelemaan.

   Poista
 2. Hei Mr.Morgan. En pysty lähettämään sinulle yksityisviestiä, toivottavasti olet tilannut vastaukset kyselyysi. Näin tänään levymessuilla Arkiviisun LP:n. Kyseleppä www.bluecow.fi

  VastaaPoista