perjantai 30. syyskuuta 2016

Ulan Anton Elschen

Anjalan hautausmaalla on tällainen muistomerkki, jonka laatassa teksti: "Es starb furs Vaterland, Ulan Anton Elschen, 21. Garde Ulanen R.G.T.S., Geb 16.11.1890 - 18.6.1918, Suojeluskuntalaisten pystyttämä."
Tämä tarina kävi kiinnostamaan, koska Sotasurmat ei tunne tällaista henkilöä, eikä tästä löydy myöskään tietoja Seppo Vainion kirjasta Saksalaiset kaatuneet sotilaat ja muistomerkit Suomessa 1918. Sotasurmista löytyy kyllä henkilö nimeltä Anton Elsohar, josta ei taas tiedetä mitään muuta kuin, että hän kuoli. Hänen epäillään olevan sama henkilö. 21. Ulaanirykmentti saapui Suomeen vasta sodan jälkeen. Anton Elschen oli joko varusmies tai kouluttaja. Seppo onnistui selvittämään hänen kuolinsyynsä. Kirkonkirjojen mukaan hän kuoli seudulla raivonneeseen tulirokkoon.
Alkujaan haudalla oli vain saksalaisten pystyttämä puinen risti. Anjalan ja Elimäen suojeluskuntalaiset vetivät suuren luonnonkiven haudalle 23. maaliskuuta 1928 ja laatta paljastettiin saman vuoden toukokuun 13. päivänä Anjalan suojeluskunnan kymmenvuotisjuhlien yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti