sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Lauluja utopiasta

Tässä iltana eräänä tuli TV:stä melko tuore elokuva Agit-Prop Kvartetista, eli Peter von Baghin alulle panema ja Jouko Aaltosen loppuun ohjaama Lauluja utopiasta. "Videot" oli nauhoittamassa ja olen nyt katsonut tuon jo kolmasti.
En tiedä koska kuulin ensimmäistä kertaa Agit-Propia. 1980-luvulla tuskin olisi voinut vähemmän kiinnostaa. Nimeen muistan törmänneeni ensimmäistä kertaa Juhani Vallin toimittamassa Levykataloogissa (1989), jonka ostin vuosi tai pari sen ilmestymisen jälkeen. Sittemmin erinäisissä TV ja radio-ohjelmissa soitettiin toisinaan näitä "laululiikeen" esityksiä, jotka jollain perverssillä tavalla alkoivat kiehtomaan camp-huumorina. Yksi mieleenpainuva kokemus oli Kalliolle kukkulalle TV-elokuva vuonna 1993, josta jäi erityisesti mieleen Heimo Anttiroikon Ystävyyden juna -biisi, jonka Anna-Riitta Minkkinen ja Sinikka Sokka ovat levyttäneet. Tulihan siinä myös Haluavatko venäläiset sotaa? uutena filmiin tehtynä versiona, kun tuon nyt Areenasta katsoin. Hieno filmi muuten.
1970-1977 kokoelma CD ilmestyi loppuvuodesta 1995 ja sen ostin jokseenkin tuoreeltaan. Ensi kuulemalta muistan hieman vieroksuneeni levyn soundia, mutta kyllä aika äkkiä tuli huomattua, että nyt ollaan asian ytimessä.
Tähän elokuvaan palatakseni. Agit-Propin tarina, joka on kuultu kyllä aikaisemminkin. Jouko Aaltosen Kenen joukoissa seisot -elokuvassahan oli myös Agit-Prop varsin keskeisessä osassa. Oikeastaan juuri mitäään uutta yhtyeen vaiheista ei tämä elokuva tarjoa. On kuitenkin vuosien varrelta useita hyvinkin hienoja konserttitaltiointeja, joista harmittaa eniten vuonna 2007 TV:stä tulleen Estradilla KOM-Teatteri ohjelman missaaminen. Nämä 1970-luvun saksalaiset taltioinnit olisi myös mukava nähdä kokonaan. Berliini 1973 nyt ainakin, tubesta löytyy kyllä jo useita taltiointeja kyseisiltä festivaaleilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti