maanantai 17. tammikuuta 2011

Katsaus kevään 2011 mielenkiintoisimpiin kirjauutuuksiin.

Tiia Aarnipuu: Jonkun on uskallettava katsoa.
-Eläinsuojeluliitto Animalian täyttäessä 50 vuotta he tuottavat tämän yhdistyksen historiikin. Kun nyt itsekin olen ollut Animalian jäsen jo vuodesta 1987 (vaikkakaan yhtäjaksoisesti niitä jäsenmaksuja ei ole tullut maksettua) ja toiminnassakin mukana jo vuodesta 1991 lähtien, niin tietysti tämä lienee sellainen nostalgia katsaus, että tulee kyllä ostettua aika välittömästi. Arviota sitten tulossa tälle palstalle.

Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä.
-Sitten aimoannos eläinoikeus ja kasvissyöntifilosofiaa. En mä tiedä antaako tämä mulle enää mitään uutta. Ainahan voi tietysti tuntea ylemmyyttä kun itse on ollut asioista tietoinen niin paljon pidempään. Eikä ole ollut samanlaista ajoittaista droppailua kuin Foerilla. Hesarissa oli äskettäin näet miehestä juttu.

Emma Goldman: Vuoteni Venäjällä.
-Emma oli tiukka anarkisti ja feministi, eli erittäin mielenkiintoinen henkilö. Tässä kirjassa käsitellään hänen kokemuksiaan Venäjän vallankumouksesta ja aiheellisesti kriittistä suhtautumista bolsevikkeihin.

Elina Innanen: Viiden tähden vegaani.
-Chocochili-Elinan keittokirja. Vaikka suomalaisia vegaanikeittokirjoja on julkaistu viimeisen +10 vuoden aika ties kuinka monta, niin silti voisin kuvitella, että tämä olisi tähänastisista kaikkein hienoin ja upein. Todellinen viiden tähden kirja.

Mickey Leigh, Legs McNeil: Veljeni Joe Ramone.
Jari Marjala: Yy-kaa-koo-nee: Ramopunk!
-Ramones oli mulle aika rakas yhtye 1980-luvulla ja vielä 90-luvun alussakin + tietysti kaikki muutkin "Ramopunk" -yhtyeet. Sittemmin tuli koettua melkoinen yliannostus. No kyllä kaikki levyt on edelleen tallessa ja aina joskus niitä tulee kuunneltuakin. Joten nämä kummatkin opukset ovat ostoslistalla, varsinkin kun näitä punk-kirjoja tulee muutenkin keräiltyä.

Pekka Railo: Valkoisten vankina.
-Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren vankileireiltä 1918. Nimi ei ollut mulle ennestään tuttu joten otin selvää: Pekka Railo (1888-1975) oli SDP:n kansanedustaja viime sotien aikana, tässä kirjassa siis muistelmia pahamaineisilta vankileireiltä. Ostan!

Matti Salminen: Yrjö Kallisen elämä ja totuus.
-Kallinen oli tunnettu työväenmies ja pasifisti, joka historian oikusta toimi myös puolustusministerinä 1946-48. Jos näitä "suuria suomalaisia" pitäisi valita, niin yhden ääneni antaisin myös hänelle.

Valerie Solanas: Scum-manifesti.
-Radikaalifeministinen pamflettiklassikko, jonka olemassolosta tai sisällöstä en ole ollut valitettavasti aiemmin tietoinen. Joten aika korjata tietämättömyyteni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti