tiistai 19. huhtikuuta 2011

Sateenkaarilipun alla
Tuli sitten maksettua kaikkien aikojen kallein hinta yhdestä äänilevystä. Edellistä ennätystä piti Mona ja palavan rakkauden aika elokuvan mainos-single. Tämä olikin sitten lähes neljä kertaa hintavampi, vaan onhan pitkäsoitolla tietysti aina enemmän kuunneltavaa.

Kulutusosuuskuntien Keskusliiton Valistusosasto eli Edistysmielinen Osuuskauppaliike Elanto tilasi vuonna 1973 M.A. Nummiselta ja Love Recordsilta albumillisen osuustoiminta-aiheisia lauluja. Levyä painettiin vain 600 kappaletta ja yhtään levyä ei mennyt varsinaiseen myyntiin, vaan Elanto osti koko painoksen henkilökuntansa tarpeisiin. Levyn jakelu ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla - tiettävästi useita vuosia myöhemmin Elannon varastoissa makasi vielä satamäärin levyjä.
Näin ollen LP:stä tuli pian myyttinen keräilyharvinaisuus, josta on aina pitänyt maksaa kovia hintoja, mikäli levyn ylipäätänsä jostain onnistui löytämään. Toisaalta takavuosina tätä kerrotaan löydetyn Hakaniemen kirpputorilta muutaman markan hintaan.

Osa levyn esityksistä on vanhoja osuustoimintalauluja, kuten Osuustoimintamarssi tai nimikappale Sateenkaarilipun alla, osa taas varta vasten tätä levyä varten tehtyä Nummisen toimiessa useimmiten säveltäjänä. Esittäjät koostuvat lähinnä Nummisen lähipiiristä kuten Rauli Badding Somerjoki, Sinikka Sokka ja Sakari Lehtinen.

A-puolelle on valittu vakavampihenkisiä lauluja, kuten nimet Käy tiemme mustan pilven alta tai Yhteisvoima kätten, sydänten kertovatkin. B-puoli taas sisältää rahvaanomaisempia ralleja, kuten Nummisen Pekka Puupää on Suomen sankari tai Baddingin esittämä ja Arvo Salon sanoittama E, E, E-liike, joka on aika hervotonta svengailua.

Kokonaisuutena Sateenkaarilipun alla ei ole mikään kymmeniä peräkkäisiä kuuntelukertoja keräävä klassikko, mutta kyllä Love on paljon turhempiakin levyjä julkaissut. Hinta-laatusuhde ei ehkä ollut tämän levyn kohdalla se kaikkein paras, vaan kun kuunneltavaa on hyllyyn kertynyt vuosien varrella ihan tarpeeksi, niin on aiheellista nostaa kokoelman tasoa tällaisillakin levyillä ja koska yritän hankkia kaikki Love Recordsin julkaisemat "poliittiset" äänilevyt. Puutteita ei ole enää kovin montaa ja tämä oli niistä se etukäteen hankalimmaksi ajattelemani tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti