tiistai 3. toukokuuta 2016

KOM Quartet: 1975 Jazz Liisa

Joskus parikymmentä vuotta sitten lainasin kirjastosta KOMin Älä tuhlaa aikaa LP:n ja se oli kyllä silloin aika hirveätä kuraa. Ei löytynyt vähääkään ymmärrystä levyn progejazzille. Vuosia kului paljon ja hyllyyn löysivät tiensä kaikki muut Loven julkaisemat KOM-Teatterin levyt. Alkoi vähän kiinnostamaan jospa sittenkin antaisi kyseiselle albumille toisen mahdollisuuden. Kovin usein se ei vastaan tullut, ainakaan halvalla. Discogsin kautta siitä on maksettu peräti 75e. Viime vuonna sitten tuli se vihdoin ostettua levymessuilta parilla kympillä ja kappas, nyt se sitten kuulostikin ihan erilaiselta kuin vuosia aiemmin. Minähän pidin siitä.
KOM-Kvartetti, eli KOM-Teatterin kuukausipalkkainen orkesteri oli Jukka Hauru kitarassa, Eero Ojanen pianistina, Tapani Tamminen bassossa ja Ari Valtonen rumpalina. Solisteina kyseisellä levyllä Eija Orpana ja Pertti Melasniemi. Alkujaan Ruotsinkieliset tekstit tähän levylle on tehnyt Claes Andersson ja Tommy Taberman on ne suomentanut. Sävellykset ovat kaikki Haurun käsialaa. Levy ei ole kovinkaan poliittinen ainakaan muihin KOM-levyihin verrattuna ja tekstit ovat muutenkin hieman sivuosassa tällä enemmän instrumentaalipainotteisella albumilla.
Ja sitten alustuksen jälkeen itse otsikon asiaan. Svart Records alkoi julkaisemaan aikoinaan suorana radiosta tulleita konsertteja vinyyli- ja laserlevyinä Pop- ja Jazz Liisa sarjoissa ja jälkimmäiseen sarjaan kuuluu tämä nyt esiteltävä levy.
Radioesiintyminen toteutettiin siis Älä tuhlaa aikaa albumin kokoonpanolla ja myös kappaleet ovat osin samoja. B-puoliskolla on tosin kaksi ennen julkaisematonta Ojasen sävellystä Mitä sinä sanotkaan ja Interwieved, sekä A-puoliskon Lapsi -kappaleen jatko-osa Kalevi, joka on Haurun sävellys. Nämä ennenjulkaisemattomat palat eivät eroa musiikillisesti muista Älä tuhlaa aikaa levyn esityksistä.
Tätä Jazz Liisa levyä on kyllä tullut kuunneltua aika monta kertaa ja kyllä pidän tästäkin, vaan nyt kun laitoin sitten taas Älä tuhlaa aikaa levyn soimaan, niin on se kuitenkin paljon parempi. Vaikkei se olekaan kovin poliittinen teksteiltään, niin onhan siinä kuitenkin EEC ja Lintu rysässä kappaleet, jotka on paljon hienompia kuin yksikään Jazz Liisan esityksistä. Sinänsä tämä uusi levy on siis vähän sellainen köyhän miehen versio. Jos ei siitä aiemmasta levystä pidä, niin on ihan turha tämän ostamista edes harkita. Ellei sitten halua kerätä koko Pop/Jazz Liisa sarjaa.
Tulevia julkaisuja ei ole vielä paljastettu, mutta Agit-Prop Kvartettihan oli myös Liisankadun sessiossa!? Ainakin sillä 1970-1977 kokoelmallahan on useita ennenjulkaisemattomia biisejä jotka ovat YLE/Studio Liisa! Siis, että tuleehan näistä myöhemmin LP, tuleehan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti