torstai 21. kesäkuuta 2018

Härkävuoren kalmisto

Ilta-Sanomat kertoi viime lauantaina "karmaisevasta löydöstä", Kotkan Turvalassa olevalta salaojatyömaalta alkoi löytymään ihmisen luita. Löytäjä epäili paikan olleen sisällissodan aikainen teloituspaikka. Toimittaja oli soittanut Kouvola-asiantuntija Sakari Viinikaiselle, joka ei hiffannut mistä oli kysymys. Seuraavana päivänä lehdessä oli kuitenkin oikaisua aiheeseen, kun asiasta paremmin perillä oleva lukija oli ollut yhteydessä Ilta-Lehteen. Itse lähinnä ihmettelen, kuinka huonot tiedot jollain voi olla asuinalueensa historiasta. Eihän tästä ole pitkää aikaa kun Kymen Sanomat viimeksi kirjoitti paikan historiasta, kun lehden 50 vuotta sitten palstalla oli ensin ollut leike 1960-luvulla löytyneistä luista.
Härkävuoren kalmisto näkyy tässä vuoden 1816 kartassa. Alhaalla Kyminlinna, keskellä oleva pieni lähde on nykyisen Tampsan montun paikka.
Ensimmäiset löydöt tehtiin 1900-luvun alussa, kun alueelta alettiin nostaa hiekkaa läheisen Halla-yhtiön tiilitehtaan tarpeisiin. Tiilitehdas sijaitsi Korkeakoskenhaaran etelärannalla vastapäätä Karhulan hovia. Entinen Ravintola Raakun rakennus on alkujaan ollut tiilitehtaan johtajan asunto.

Tuolloin hautausmaa oli jo täysin unohdettu. Osa löytyneistä ruumiista oli vielä niin hyvässä kunnossa, että tukkaa ja partaa oli jäljellä. Paikalta löydettiin myös barokkityylisiä hopealusikoita, sotilasnappeja ja ortodoksiesineistöä. Tutkimuksissa on päädytty siihen, että kyseessä on ollut Kyminlinnan linnoituksen venäläinen hautausmaa, johon on haudattu mahdollisesti linnoituksen rakennustöissä menehtyneitä, sekä varuskunnan henkilökuntaa 1700-luvun lopulta 1800-luvun puoliväliin asti. Enemmän juttua paikan historiasta löytyy Hiisi -lehden numeron 1/2013 artikkelista Venttoon hautausmaa.
Härkävuori on pinta-alaltaan melko pieni alue asutuksen keskellä, mutta maastoltaan varsin hieno paikka. Usein olen tästä läpi oikonut matkalla Jumalniemeen. Minään varsinaisena maastopyöräilykohteena aluetta ei voi pitää juurikin pienen kokonsa takia. Polkuja on kuitenkin varsin tiheästi. Nämä kaikki ehtii kiertämään muutamassa minuutissa.
Vuoren sivustaa kulkevan polun reunassa on jyrkkä pudotus alueelle, josta kerrotaan löytyneen satoja luurankoja viime vuosisadan alussa. Paikka josta nämä viimeisimmät löydöt tehtiin on välittömästi tämän metsittyneen sorakuopan reunalla. Löytöjä on tätä ennen tehty ainakin vuonna 1948, jolloin rakennuksen perustuksia kaivettaessa löytyi 14 luurankoa, 1960-luvulla ja 1990-luvulla. Aina näihin löytöihin ei ole suhtauduttu kovinkaan kunnioittavasti. Muistelijat kertoivat nähneensä löytyneitä pääkalloja nostetun riviin polun varrelle. Näitä lapset olivat sitten säikkyneet.
Härkävuori on yllättävänkin korkea jyrkänne nousten puunlatvojen tasolle.
Sama näkymä ylhäältä alas. Tästä tulee jopa pientä aarniometsän tuntua. Tosin roskia on melko paljon ja uudempia kalliomaalauksia.
Vipusenkadun ja Nyyrikinkadun risteyksestä löytyy sähkötolpasta Museoviraston tiedote alueen menneisyydestä.
Oravanmäen tuulimylly löytyy tämän metsäkaistaleen toisesta päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti